Według opracowania materiałów naukowych przez dr Artura Kalińskiego, CENTRUM DIETETYCZNE Agencji Doradztwa Żywieniowego :

1. obecność błonnika w pożywieniu zapobiega otyłości, zwiększając objętość pokarmu, przez co szybciej pojawia się uczucie sytości;

2. błonnik wiąże kwasy żółciowe i związki cholesterolu i w ten sposób obniża ich stężenie we krwi (pektyny zawarte w mące razowej, płatkach owsianych, fasoli - błonnik neutralizujący kwasy żółciowe i zmuszający wątrobę do roli filtru     wysysającego cholesterol z krwi);

3. wiąże jony sodu i obniża ciśnienie tętnicze krwi;

4. pokarmy bogate w błonnik pobudzają funkcję żucia i wydzielania śliny;

5. buforują i wiążą nadmiar kwasu solnego w żołądku;

6. obecność błonnika hamuje wydzielanie insuliny przez trzustkę w trakcie spożywania posiłku

7. zwiększa wypełnienie jelit , pobudzając ich ukrwienie i perystaltykę;

8. tworzy korzystne podłoże do rozwoju pożądanej flory bakteryjnej jelit;

9. dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, raka okrężnicy oraz cukrzycy;

10. produkty bogate w błonnik, szczególnie te otrzymywane ze skórki owoców cytrusowych, posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników .